Näitä IT-osaajia etsitään nyt – Kymmenen kärjen lista IT-asiantuntijoista, joita työnantajat hakevat eniten vuonna 2019

Pula koodareista ja datatieteilijöistä jatkuu tänäkin vuonna. Halutuimpien listan huipulla ovat kuitenkin kyberturvallisuuden asiantuntijat.

Organisaatioiden investoinnit uusiin teknologioihin kasvaa. Digitalisaatio murtaa kaikkia toimialoja ja toimintatapoja. Yrityksissä tietotekniikka on ydinprosessi ja johtamisen väline, ei enää tukitoiminto. Innovatiivisia ratkaisuja kehitellään jatkuvasti usealla toimialalla. Uusia teknologian mahdollistamia sovelluksia tullaan ottamaan käyttöön esimerkiksi finanssi- ja terveysalalla, sekä liikkumisen ja rakentamisen aloilla. Ohjelmisto- ja konsulttiyritysten lisäksi myös perusteollisuus hakee IT-osaajia. Yritykset kilpailevat parhaista osaajista.

Halutuimmat teknologia-asiantuntijat vuonna 2019:

 1. Kyberturvallisuuden asiantuntija

Tietoturvallisuusriskit ovat kasvaneet. Organisaatioiden on suojauduttava paremmin näitä riskejä vastaan. Kyberuhkat altistavat yhteiskunnan peruspalvelut häiriöille, jotka voivat lamaannuttaa jokapäiväisiä vitaaleja toimintoja, kuten sairaalatoiminnat ja energiansaanti. Uhka koskee myös yritysten tietojärjestelmiä ja palveluita.

IoT eli esineiden internetin yhdistää laitteita toisiinsa internetin kautta. Rikolliset keksivät keinoja ansaita ja käyttäjien turvallisuus vaarantuu. Organisaatiot panostavat nyt verkkoturvallisuuteen sekä kyberterrorismin ja kyberrikollisuuden ehkäisyyn. Kyberturvallisuuden insinööreistä on kysyntää.

2. Tekoälyn ja koneoppimisen asiantuntijat

AI, Artificial Intelligence eli suomeksi tekoäly ja sen soveltaminen liiketoiminnassa kasvaa nyt voimakkaasti. Tekoälyllä panostetaan toimintojen automatisointiin. Palveluissa ja liiketoiminnan prosesseissa etsitään uusia alueita, joissa kone voitaisiin saada ajattelemaan ja toimimaan kuten ihminen. Globaali kilpailu on kovaa ja jokainen haluaa tehdä asiat fiksummin. Tekoäly kehittyy kovaa vauhtia ja osaajista on pulaa.

3. Full Stack-kehittäjät

 Full Stack devaajat ovat edelleen kovasti kysyttyjä. Tämä johtuu siitä, että monet yritykset haluavat luopua eriytyneistä Frontend ja Backend -tiimeistä. Nyt haetaan osaajia, jotka hallitsevat näihin molempiin tarvittavan tekemisen ja teknologiat.

4. Datatieteilijät ja -analyytikot

 

Datan määrän moninkertaistuttua kaikki alat palkkaavat datatutkijoita. Heitä tarvitaan, jotta yrityksen omasta datasta osataan kerätä kaikki olennainen tieto ulos ja saadaan se valjastettua yrityksen käyttöön. Oman datan lisäksi hyödynnetään ulkopuolelta saatavaa dataa. Datan avulla etsitään ja löydetään ratkaisuja yhä monimutkaisempiin ongelmiin. Dataa pystytään hyödyntämään kaikissa toiminnoissa, kuten tuotekehityksessä, myynnissä, markkinoinnissa sekä johtamisessa. Datatutkija halutaan talon sisälle ja mielellään lähelle yritysjohtoa. Taitavista hyvät vuorovaikutustaidot ja liiketoimintaosaamista omaavista datatutkijoista on kova kysyntä.

5. Python-kehittäjä

Tekoälyn ja koneoppimisen sovellusten kehittämisen kasvu on lisännyt Python-devaajien kysyntää markkinoilla. Python-ohjelmointikielen käyttö kehittämisessä kasvaa nopeasti. Toisaalta se on melko helppo oppia ja osaajia on paljon.

6. Java-ohjelmoija

Java-ohjelmoitsijoiden kysyntä on tasaista. Vaikka Python ja R kasvavat, Java dominoi yritysmaailmassa kansainvälisesti. Java liittyy myös kasvavaan pilviteknologian käyttöön. Tieto perustuu Glassdoor ja Indeed työpaikkasivustojen dataan.

7. Java Script-kehittäjä

Java Script on Frontend teknologia. Yritykset palkkaavat JavaScript-kehittäjiä, jotka osaavat hyödyntää monia valmiita JavaScrip -kirjastoja ja kehittämään kiinnostavia käyttöliittymiä.

8. Pilviteknologian asiantuntijat

 Yhä useammat yritykset siirtyvät käyttämään pilviteknologiaa. Pilviteknologioiden asiantuntijoiden kysyntä on kasvanut 27% vuodesta 2015, Tech Republic selvityksen mukaan.

9. Scrum master

Scrum metodologian käyttö ohjelmistokehityksessä on kasvava trendi. Yhä useammat organisaatiot eri toimialoilla ovat ottaneet käyttöön ketterän kehittämisen menetelmät ja Scrum mastereille on kysyntää. Scrum masterin tehtävä on poistaa esteet ja mahdollistaa kehittäjätiimin optimaalinen suorituminen päivittäin.

10. DevOps insinööri

Ketterien menetelmien mukaiseen ohjelmistokehitykseen, testaukseen ja ylläpitoon liittyvien IT-palvelutoimintojen automatisointiin tähtäävä DevOps menetelmä kasvattaa suosiotaan. DevOps insinööreistä on kysyntää.

 Alkuperäisen listan on laatinut TechRepublic https://www.techrepublic.com/article/the-10-most-in-demand-tech-jobs-of-2019

Lista perustuu Indeed ja Glassdoor-työpaikkasivustojen dataan ja asiantuntija-arvioihin. TechRepublic on online yhteisö ja julkaisu IT-asiantuntijoille, jonka fokuksessa on jakaa parhaita käytäntöjä ja tietoa IT-päättäjille. Sen omistaa CBS Interactive.